Twoi znajomi zapraszają Cię na siszę? Chciałbyś lub chciałabyś pójść, a nie do końca wiesz, co to jest? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, w którym dokładnie opiszemy, na czym polega palenie sziszy i dlaczego jest ona tak wyjątkowa. Zapraszamy do lektury!
Czym jest shisza?
Shisza, szisza lub po prostu fajka wodna to urządzenie, do palenia tzw. melasy. W jej skład wchodzi tytoń i miąższ owocowy pochodzący z bananów, wiśni, jabłek, cytryn lub winogron. Dzięki temu dym pozyskany w trakcie palenia ma charakterystyczny, owocowy zapach. W przeciwieństwie do papierosów i fajek nie jest on drażniący i nie przenika do ubrań oraz włosów. Tym samym istnieje duże prawdopodobieństwo, że charakterystyczny zapach fajki wodnej nie będzie, po powrocie do domu, drażnił Twoich współmieszkańców.
Jak pali się shiszę?
Nie ważne, gdzie korzystasz z fajki wodnej. Wszędzie zasada palenia jest dokładnie taka sama. Pozyskaną melasę wkłada się do specjalnego cybucha, a następnie owija folią i podgrzewa przy pomocy znajdujących się w pobliżu węgielków. Dzięki temu powstaje dym tytoniowy o – jak już wspomnieliśmy wcześniej – wyjątkowym i niepowtarzalnym zapachu określonych owoców. Oczywiście przechodzi on wcześniej przez dzban z wodą, dzięki któremu się schładza.
Chcąc rozkoszować się wyjątkowym aromatem dymu, jaki wytwarza szisza Warszawa, wystarczy włożyć wężyk do ust i zaciągnąć się w dokładnie taki sam sposób, jak robi się to w przypadku palenia papierosów elektronicznych. Ze względu na specyficzną technikę spalania w cybuchu powstaje mnóstwo dymu, toteż często może z niego korzystać jednocześnie kilka osób.
Dlaczego warto palić shiszę?
Nie jest tajemnicą, że palenie sziszy (shiszy) niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Po pierwsze, to idealna propozycja dla osób, które chcą się zrelaksować po ciężkim i męczącym dniu na uczelni bądź w pracy. Po drugie, palenie fajki wodnej jest samo w sobie bardzo przyjemne, chociażby ze względu na smak wydzielanego dymu. Po trzecie, wspólne wyjście na shiszę jest świetnym sposobem na wspólną integrację zarówno pomiędzy studentami, uczniami, jak i pracownikami. Klimat towarzyszący paleniu fajki wodnej w stylizowanej, orientalnej restauracji jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Może więc warto skorzystać z tej metody wyluzowania się po trudnym i wymagającym dniu?
A tak na zakończenie, shisza ma bardzo bogatą historię. Zwyczaj jej palenia narodził się w dalekiej Persji w czasach wczesnego średniowiecza. To stały element orientalnych spotkań wśród znajomych.