Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy i wszystkich miłośników potraw z tych smakowitych darów lasu. Polskie lasy obfitują o tej porze roku w przepyszne borowiki, opieńki czy podgrzybki, które od lat odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Grzyby leśne znajdują zastosowanie w wielu różnorodnych daniach, od sosów i zup, do składników sałatek czy tart. Oto najpopularniejsze pomysły na wykorzystanie tych jesiennych leśnych skarbów na swoim talerzu – potrawy z grzybami znane i uwielbiane w niemal każdym polskim domu.
Sos grzybowo-śmietanowy
Sos grzybowy na bazie śmietany to idealny dodatek do makaronów, kasz, a także klusków śląskich lub kopytek. Jest on również bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy podsmażyć na oleju cebulę, dodać do niej pokrojone grzyby (świeże lub uprzednio namoczone suszone) i po chwili dolać śmietanę. Całość należy doprawić solą i czarnym pieprzem. Po kilku minutach duszenia pod przykryciem można się rozkoszować wybornym smakiem kremowego sosu grzybowego w połączeniu z kluseczkami lub innym ulubionym dodatkiem.
Risotto z grzybami leśnymi
Grzybowe risotto to doskonały pomysł na jesienny wegetariański obiad. Do podsmażonej cebulki trzeba wsypać suchy ryż i dodać białe wino, a po odparowaniu dolewać stopniowo bulion. Pod koniec gotowania ryżu należy wrzucić do niego przysmażone wcześniej grzyby przyprawione pieprzem, solą i tymiankiem. Po kilku kolejnych minutach, kiedy ryż osiągnie odpowiednią miękkość, danie jest gotowe. Warto je podawać z dodatkiem masła i tartego parmezanu.
Grzyby marynowane
Jeden z najbardziej popularnych przysmaków znajdujących się w polskich spiżarniach – grzyby w occie to jeden ze sposobów na możliwość zajadania się tymi darami lasu również poza sezonem. Nadają się one idealnie do serwowania w połączeniu z różnymi rodzajami mięs, wędlin lub pasztetów, mogą również stanowić samodzielną przekąskę na przyjęciach okolicznościowych lub niezobowiązujących spotkaniach z przyjaciółmi. Dla osób, które nie zdążyły samodzielnie nazbierać i zamarynować grzybów, dobrym rozwiązaniem okazuje się sklep Magdy Gessler https://delikatesy.ufukiera.pl/przetwory, w którego ofercie można znaleźć najlepszej jakości marynowane grzyby leśne, takie jak borowiki, kurki, opieńki, maślaki i podgrzybki.
Sałatka z grzybkami marynowanymi
Świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej, która sprawdzi się podczas świąt i imprez okolicznościowych. Do jej wykonania wykorzystuje się zazwyczaj gotowane ziemniaki i marchewkę, jajka, kukurydzę i marynowane podgrzybki, sos na bazie majonezu i musztardy, a całość można posypać pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonale sprawdzą się tu również inne grzyby marynowane, np. kurki lub maślaki.
Grzyby to jedne z najsmaczniejszych darów natury porastających polskie lasy, warto więc w pełni wykorzystać sezon na nie, przygotowując na jesienne obiady lub kolacje pyszne potrawy z grzybami. Piękny aromat i niepowtarzalny smak sprawia, że dodanie grzybów do pozornie prostego dania zamieni je w kulinarne dzieło.